Kesinti Yoluyla Ödenen Vergilerin İadesine İlişkin 252 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde Değişiklik Yapıldı

06.10.2021 tarihli ve 31620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri No: 252’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 315)” ile tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsubu ve kalan kısmın iadesine, geçici verginin mahsup ve iadesine ve bu vergilere ait vergi hatalarından kaynaklanan iade işlemlerine ilişkin düzenleme ve açıklamalara yer verilmiştir.

1. Kesiti Yoluyla Ödenen Verginin Diğer Vergi Borçlarına Mahsup ve İadesi

ii. Mahsup Yoluyla İade

Yapılan düzenleme sonrasında tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyannamedeki mahsuplar sonunda kalan kısmının diğer vergi borçlarına mahsup talebi tutarına bakılmaksızın, inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir hükmü uygulamasına devam edilmektedir.

Bununla birlikte, düzenleme sonrasında mahsup talepleri 429 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin ekinde yer alan iade talep dilekçesi (Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (1A)) ile yapılacaktır.

ii. Nakden İade

Tevkif yoluyla kesilen vergilere ilişkin nakden iade edilecek tutarın 50.000 TL’yi geçmemesi halinde iade talebi:

Yapılan değişiklikle beraber, tevkif yoluyla kesilen vergilere ilişkin nakden iade edilecek tutar 10.000 TL’den 50.000 TL’ye çıkarılmış olup, nakden iade taleplerinin iade talep dilekçesi (1A) ile yapılması şarttır.

Mükelleflerin, iade talep dilekçesi (1A) ile birlikte bu dilekçenin “Nakden İadelere İlişkin Açıklamalar” kısmında yer alan eklenecek belgeleri eksiksiz ibraz etmeleri koşuluyla inceleme raporu ve teminat aranmaksızın iadeleri yerine getirilecektir.

Bu kapsamda;

  • Ücret geliri elde edenler için işveren tarafından vergi kesintisinin yapıldığını gösteren yazının onaylı örneğinin,
  • Gayrimenkul sermaye iradı elde edenler için kira kontratının onaylı örneğinin,
  • Menkul sermaye iradı elde edenler için vergi kesintisinin yapıldığını gösteren belgenin onaylı örneğinin,
  • Serbest meslek kazancı elde edenler için tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumlusu adına tahakkuk ettiğini gösteren belgenin onaylı örneğinin,
  • Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari veya zirai kazanç elde edenler için tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumluları tarafından ilgili vergi dairesine ödenmiş olduğuna ilişkin belgenin ilgili kurumca onaylanan bir örneğinin,

iade işlemini gerçekleştirecek olan vergi dairesine iade talep dilekçesi (1A) ile birlikte ibraz edilmesi yeterli olacaktır.

Bu kapsamda yapılacak nakden iade işlemlerinde tevkifat yapılan kişinin

  • Adı soyadı,
  • Vergi kimlik numarası (T.C. kimlik numarası),
  • Ödemenin gayri safi tutarı
  • Yapılan tevkifatın tutarına

ilişkin bilgiler ile tevkif yoluyla kesilen vergilerin ödenip ödenmediği hususunun vergi daireleri tarafından GİBİNTRANET/Yönetim Bilgi Sistemi (YBS) ekranından tespit edilebilmesi durumunda, bu bilgilere ilişkin belgeler mükelleflerden ayrıca kağıt ortamında aranılmayacaktır.

Ancak, nakden iadeye ilişkin bilgilerin YBS ekranından tespit edilememesi durumunda belirtilen belgelerin dilekçe ekinde istenilmesine devam edilecektir.

Tevkif yoluyla kesilen vergilere ilişkin nakden iade edilecek tutarın 50.000 TL’yi aşması halinde iade talebi:

Nakden yapılacak iade taleplerinin 50.000 TL’yi aşması halinde, 50.000 TL’yi aşan kısım VUK’a göre vergi inceleme yetkisi bulunanlarca yapılacak inceleme sonucunda düzenlenecek vergi inceleme raporuna göre, 50.000 TL’ye kadar olan kısım ise, iade talep dilekçesi (1A) ve eklerinin eksiksiz ibraz edilmesi koşuluyla teminat aranmaksızın ve inceleme raporu beklenmeksizin iade edilecektir.

Teminat gösterilmesi halinde İade talebi inceleme sonucu beklenmeksizin yerine getirilecektir.

Anılan Tebliğ ile yapılan bir diğer tutar artışı ise nakden iade talebinin 500.000 TL’ye kadar olan kısmının mükellefle süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenlemiş yeminli mali müşavirce düzenlenecek tam tasdik raporu uyarınca iade edilmesidir. Bilindiği üzere bu tutar değişiklik öncesinde 100.000 TL ile sınırlıydı.

İade talebinin 500.000 TL’yi aşan kısmının iadesi ise vergi inceleme yetkisi bulunanlarca düzenlenen vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilecektir.

Öte yandan, anılan Tebliğ ile yukarıda yer verilen tutarlar her yıl bir önceki yıl için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacaktır. Söz konusu tutarın hesabında 1.000 TL’ye kadar olan tutarlar dikkate alınmayacaktır.

2. Sonuçlanmamış İade Talepleri

Anılan Tebliğ ile 252 Seri No’lu Tebliğ’e “4.5.1. Sonuçlanmamış iade talepleri” başlıklı bölüm eklenmiş olup, 6.10.2021 tarihli Tebliğin yayımı tarihi itibarıyla sonuçlanmamış iade talepleri hakkında yeni hükümler geçerli olacaktır.

Saygılarımızla.

Vezin YMM/BD A.Ş.

 

Sirkülerimizde bahsi geçen 315 Seri No’lu GVK Genel Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız.

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar konuların çok geniş kapsamlı bir şekilde ele alınmasından ziyade sadece bilgilendirme ve yorum yapmak amacını taşır. Söz konusu bilgilerin kişisel veya ticari kararlarınızda dayanak gösterilerek işlem yapılması yerine, konu hakkında profesyonel bir danışmana başvurmanız tavsiye edilir. “Vezin Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve Vezin Bağımsız Denetim A.Ş.” (Vezin) işbu dokümanın içerdiği konular hakkında bir beyan ve garantide bulunmamaktadır. “Vezin”, bu dokümanın içeriğindeki bilgileri kullanımınız sonucunda ortaya çıkabilecek her türlü riskin tarafınıza ait olduğunu ve bu kullanımından kaynaklanan her türlü zarar ve sorumluluğun tamamen tarafınızca üstlenileceğini bildirmektedir.

İletişim:

Seda DÜNDAR

Evren SÖNMEZ

Vergi Hizmetleri-Denetçi Yrd.

Ortak, Yeminli Mali Müşavir

E-posta

E-posta