GVK’nın Geçici 67nci Maddesi Uyarınca Uygulanmakta Olan Stopaj Oranlarında Değişiklik Yapıldı

04.09.2021 tarihli ve 31588 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4454 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile iki yıldan fazla süreyle elde tutulan Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) ve Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF)  katılma paylarından elde edilen kazançlar için yapılacak vergi kesintisi oranı (Geçici madde hükmünden bağımsız olarak) %0 olarak belirlenmiştir.

Bilindiği üzere, GVK’nın Geçici 67’nci maddesinde yer alan bazı kazanç ve iratlardan yapılacak tevkifat oranları 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir.

4454 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2006/10731 sayılı Karar’ın eki Kararın 1’inci maddesinin (a) bendi ve (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(a) bendinin (1) numaralı alt bendinde ve (ç) bendinde yer alan;

  • “hisse senedi yoğun fonların katılma belgelerinden elde edilen kazançlar ile” ibaresi “hisse senedi yoğun fonların katılma paylarından elde edilen kazançlar” şeklinde,
  • “altına dayalı kira sertifikalarından elde edilen kazançlar için” ibaresi “altına dayalı kira sertifikalarından elde edilen kazançlar ile iki yıldan fazla süreyle elde tutulan girişim sermayesi yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kazançlar için”

şeklinde değiştirilmiştir.

Hatırlanacağı üzere, en son 30.07.2021 tarihli ve 4311 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 23.12.2020 - 31.09.2021 tarihi (bu tarih dahil) arasında iktisap edilen (Değişken, Karma, Eurobond, GSYF ve GYF gibi) yatırım fonlarına ait katılma paylarından elde edilecek gelir/kazançlar için uygulanacak stopaj oranı %0 olarak belirlenmişti.

Belirlenen tarihler arasında geçerli olan %0 stopaj oranı gerçek kişi yatırımcılar için %10 stopaj yerine uygulanacağından sonuç doğururken, kurumsal yatırımcılar için %0 stopaj oranı hâlihazırda uygulanmaktadır.

4454 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenleme uyarınca GSYF ve GYF yatımcısı olan gerçek kişiler için uygulanacak %0 stopaj uygulaması, belli bir iktisap tarihine göre, diğer bir ifadeyle geçici olarak değil, elde tutma süresine bağlı olarak uygulanabilir hale gelmiş olup, aynı zamanda yukarıda açıklanan ve iktisap tarihine bağlı olarak geçici olarak uygulanmakta olan %0 stopaj uygulaması henüz sonlandırılmış değildir.

Saygılarımızla.

Vezin YMM/BD A.Ş.

 

Sirkülerimizde bahsi geçen 4454 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

Yukarıda yer verilen açıklamalar konuların çok geniş kapsamlı bir şekilde ele alınmasından ziyade sadece bilgilendirme ve yorum yapmak amacını taşır. Söz konusu bilgilerin kişisel veya ticari kararlarınızda dayanak gösterilerek işlem yapılması yerine, konu hakkında profesyonel bir danışmana başvurmanız tavsiye edilir. “Vezin Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve Vezin Bağımsız Denetim A.Ş.” (Vezin) işbu dokümanın içerdiği konular hakkında bir beyan ve garantide bulunmamaktadır. “Vezin”, bu dokümanın içeriğindeki bilgileri kullanımınız sonucunda ortaya çıkabilecek her türlü riskin tarafınıza ait olduğunu ve bu kullanımından kaynaklanan her türlü zarar ve sorumluluğun tamamen tarafınızca üstlenileceğini bildirmektedir.

 

İletişim:

Seda DÜNDAR

Evren SÖNMEZ

Vergi Hizmetleri-Denetçi Yrd.

Ortak, Yeminli Mali Müşavir

E-posta

E-posta