2023 / 006 DÖVİZ POZİSYONU BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

  • 1-Genel Olarak

    Yurt içinde faaliyet gösteren bankalardan nakdi ve gayri nakdi TL ve Yabancı Para toplam kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzerinde olan, 5411 sayılı Bankacılık Kanununda tanımlanan banka ve finansal kuruluşlar haricindeki tüzel kişilerin, Özet Döviz Pozisyon Raporunu takip eden ayın ilk 10 iş günü içerisinde, bu raporlama amacıyla oluşturulan https://tcmbveri.gov.tr/ adresinde yer alan “Özet Döviz Pozisyon Raporu” linki üzerinden doldurarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na bildirmeleri gerekmektedir.

     

    1211 Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 43’üncü maddesinde Banka; kendisine verilen görevleri yerine getirebilmek amacıyla Türkiye’de faaliyette bulunan bütün bankalardan her türlü bilgi ve belgeyi, belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde istemeye ve ayrıca 44’üncü maddesinde de özellikle gerçek ve tüzel kişilerin döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini izlemek amacıyla belirleyeceği gerçek ve tüzel kişilerden her türlü bilgi ve belgeyi istemeye yetkili kılınmıştır.

     

    Yukarıda ifade edildiği üzere yükümlülük kapsamına Türk Lirası ve yabancı para nakdi ve gayri nakdi tüm krediler dahildir. Ayın son iş gününde tüm bankalardaki Türk Lirası ve yabancı para nakdi ve gayri nakdi toplam stok kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzerinde olan firmalar kapsam dahilindedir.

    Yükümlülüğün belirlenmesinde yalnız kredi anapara tutarları esas alınacak olup faiz tahakkukları yükümlülüğün belirlenmesinde dikkate alınmayacaktır.

    Bankalardan temin edilen leasing ve faktöring kredileri de bildirim yükümlülüğü oluşturacak olup banka dışı finansal borçlar bildirim yükümlülüğü kapsamına girmeyecektir.

    Yurt içi tüm bankalardan nakdi ve gayri nakdi toplam 5 milyon TL altında kredi bakiyesi olanlar ilgili aylarda bildirim yükümlülüğü kapsamına girmeyecektir.

  • 2-Raporlama Dönemi

    İlk raporlama Mart 2023 dönemi için alınacak olup, Mart ayı sonu itibarıyla yukarıda belirtilen şartları taşıyan tüzel kişiler, 2023 Nisan ayının ilk 10 iş günü içerisinde raporlamaları gerekmektedir.

    Şartları taşıyan firmaların takip eden aylarda da stok kredi bakiyelerinin raporlama sınırının üzerinde olması durumunda, raporlamalar aylık frekansta bildirilmeye devam edilecektir.

  • 3-Bildirimi Kim Yapacak

    Bildirimleri, T.C. Ticaret Bakanlığı Merkezi Sicil Kayıt Sisteminde (MERSİS) kayıtlı firma yetkilileri ve/veya MERSİS’te kayıtlı firma yetkilileri tarafından sistemde tanımlanan diğer kullanıcılar tarafından yapılabilir.

    Bildirimde hesapların ölçüm ve değerlendirilmesinde aksi belirtilmediği sürece Vergi Usul Kanunu ve ilgili diğer düzenlemeler dikkate alınacaktır. Raporun ayrı bir sayfasında hesap kalemlerine ilişkin detaylı açıklama mevcuttur. Vergi Usul Kanunu uyarınca raporlamaya yapmayan veya konsolide raporlama yapacak tüzel kişiler, durumlarını kurumsalizleme@tcmb.gov.tr adresine bildirecektir.

  • 4-Diğer Hususlar

Bildirimin yapılmasında yukarıda yapılan açıklamalara ilave hususlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası internet sitesinde yer alan “Özet Pozisyon Raporu, Sıkça Sorulan Sorular” duyurusunda yer almaktadır.

“Özet Döviz Pozisyon Raporu Sıkça Sorulan Sorular” a ulaşmak için tıklayınız.

Başlık (tcmbveri.gov.tr)

 

SAYGILARIMIZLA

VEZİN YMM / BD