Tartışma Platformu

Tartışma Konusu Detayları

Vezin Yönetim    13.06.2017 12:20


YMM Sınavı Hazırlık 2017


Arkadaşlar, girmiş olduğum YMM sınavını (2017/1) tek seferde bitirmem nedeniyle, sınavla ilgili görüşlerimi çok fazla kişi soruyor, bu nedenle faydası olur düşüncesiyle buradan herkesle  paylaşmak istedim. 

Öncelikle sınavı hazırlayan Üstadları/Hocaları ve bu kapsamda çıkmış soruları iyi analiz etmek gerekir. Herkesin kendine has bir tarzı olduğundan bunu anlamak önemli avantaj sağlayabilir.

Mevcut komisyonun soru tarzıyla ilgili gözlemlerimi dersler itibariyle aşağıda paylaştım. Bunların tamamen şahsi görüşüm olduğumu, yani yorum içerdiğini göz önünde bulundurarak okuyun lütfen.

Gelir Üzerinden Alınan Vergiler

Kanunlar(GVK ve KVK) çok iyi bilinecek, en ince ayrıntısına kadar. Kurumlar Vergisi Genel Tebliği okunmalı.

Son düzenlemeler (özellikle son 6 ayda çıkan Tebliğler ve Kanun değişiklikleri)
Bunlar büyük ölçüde yeterli, sorular incelendiğinde tartışmalı hususlara, yoruma dayalı sorulara yer verilmediği görülüyor. O yüzden bu ders için gündemdeki tartışmalı konulardan çok, Kanun maddeleri önemli, kesinlikle önemsiz madde yok unutmayın. 

Harcama ve Servet Üzerinden Alınan Vergiler

KDV Uygulama Genel Tebliği ile ÖTV 1 seri nolu Tebliği muhakkak iyi okunacak. Bunun dışında Kanunların (KDV, ÖTV, Veraset, Damga, ÖİV, Gider Vergileri, Harçlar) okunması bence yeterli, zaman kalırsa tabi ki, Tebliğ, Yönetmelik, mukteza v.s. bakılmalı. Son dönemdeki düzenlemeler yine önemli, tüm vergi sınavları açısından önemli bunlar, konu detay olsa bile yada önemsiz olduğu düşünülse bile bakmak lazım. 

Revizyon

Revizyon için Vergi Nosyonu gerekiyor yani sınav kapsamı çok geniş olduğu için vergi mantığı gerekiyor. Ama, olmazsa olmaz Randıman. Randıman konusuna hakim olursanız sınavdan geçer not almak kolaylaşabilir. Özellikle muktezalarda geçen özellikli konular soru olarak geliyor. Bu nedenle muktezaların iyi taranması lazım. Kursa gidecekseniz, muhakkak hocadan mukteza v.s. gibi özellikli durumların anlatılıp anlatılmadığı hakkında bilgi alın. 

Vergi Tekniği

Ciddi çalışma gerektiren bir sınav. Vergi ve hukuk ilişkisini iyi analiz etmiş olmak gerekiyor. Mesela bu derste kurs ciddi katkı sağlayabilir. Ama bu dersin kursuna gidiyorsanız, Anayasa Mahkemesi kararları işleniyor mu, vergi ve idari yargı bağlantısı, vergi ve ceza hukuku bağlantısı var mı, kesinlikle sorun. Değişik ve özellikli konular var, bunlardan hızlıca da olsa bahsedilmesi çok önemli. Sadece, VUK’taki, 6183’teki, İdari Yargılama Usul Kanunu’ndaki maddeler anlatılıyorsa, bence bu kurs yetersiz kalır. Daha çok yorum şeklinde soruluyor sorular bu nedenle sadece kendi görüşünüzü anlatıp geçmeyin. Anayasa Mahkemesi kararlarını özellikle çok iyi bilmek lazım. Bu nedenle bu ders için çok okumak lazım. Nitelikli bir kursun da ciddi faydası olabilir.

Denetim, Raporlama ve Meslek Hukuku

Yönetmelikler ezberlenecek. Maalesef sıkıcı ama yapacak birşey yok. Yorum istenmiyor, cümleler yönetmelikteki haliyle isteniyor. Diğer derslerin arasına serpiştirip, hergün yarım saat-1 saat bakarak çok da sıkılmadan çalışılabilir. Sınavın puanlamasına gelince, 100 puanın üzerinde puan ile notlama yapılıyor yani örneğin 20 puanlık sorunun cevap anahtarında 20 puanı geçmemek üzere 25 puanlık puan verilmiş, bu nedenle soruyu tam doğru yapmasınız bile tam puan alabiliyorsunuz.

Finansal Yönetim

Bence önce Açık öğretim kitaplarına çalışılmalı, sonrasında Güven Sayılgan’ın kitabından Açık öğretim kitabında olmayan konulara bakılmalı. Sayfa sayfa tüm kitaba da hızlıca bakıp, teoremler, özellikli konular varsa onları da atlamayın. Bu şekilde çalışmak tahminim 1 haftanızı bile almaz. Geçmiş Yıl sınav soruları da önemli tabi.

Yönetim Muhasebesi

Kamil Büyükmirza hocanın Maliyet ve Yönetim Muhasebesi kitabı, özellikle Üçüncü, Dördüncü ve Beşinci kısmı okunacak. Bence bu da 1 haftanızı bile almaz. Ama hem finansal yönetim hem de yönetim muhasebesinden yüksek puan hedeflenmeli ortalama için, bu yüzden bölüm veya konu atlamayın. Geçmiş Yıl sınav soruları da önemli tabi. Sınavın puanlamasına gelince, net olmayan açıklama ve hesaplamara puan verilmiyor gibi gördüm ben, bu yüzden hesaplamalarınız, muhasebe kayıtlarınız, açıklamalarınız net, açık, anlaşılabilir olsun.

Sermaye Piyasası Mevzuatı

Kanun çok iyi okunacak. Mümkün olduğunca çok Tebliğe de bakmak lazım. Bu yüzden ciddi zaman ayırmak lazım. Eğer zaman kısıtınız varsa, benim gözlemlediğim, sınavda bilgi soruluyor, yorum istenmiyor. Bu nedenle Tebliğlere bakarken Tebliğlerin başındaki tanımlara bakıp, madde başlıklarından da sorulabilecek sorular tahmin edilebilir.

Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı

Bu sınavda da bilgi soruluyor, yorum istenmiyor. Bu nedenle, mevzuat okurken madde başlıklarına ve özellikle sıra halinde bilgi içeren maddelere önem verilmeli. Kanundan mutlaka soru soruluyor, bu yüzden Gümrük Kanunu’na çok iyi çalışın. Kambiyo mevzuatına da iyi bakmak lazım zaten çok değil. Bunun dışında çok farklı alanlardan da sorular sorulmuş. Çıkmış sorulardan hareketle, bu soruları kapsayan mevzuata göz atmakta fayda var. Sınavın puanlamasına gelince, 100 puanın üzerinde puan ile notlama yapılıyor yani örneğin 20 puanlık sorunun cevap anahtarında 20 puanı geçmemek üzere 25 puanlık puan verilmiş, bu nedenle soruyu tam doğru yapmasınız bile tam puan alabiliyorsunuz.

İleri Düzey Finansal Muhasebe

İleri düzey finansal muhasebe (bağımsız denetim) kritik bir sınav. Bildiğiniz gibi sistem ülkemizde hala oturmadı, örnek uygulamalar da çok az. Standartlar da hem uzun hem de çevirisi çok iyi değil, bu nedenle standartları okumaya başlarsanız zamanınız çok değilse ve yeterli tekrar yapmazsanız, hem çok zaman harcayıp hem de hedefe ulaşamayabilirsiniz. Zira, standartlarda örnek çok az, bu durum konunun akılda kalmasını da zorlaştırıyor. Bu nedenle, iyi özet bulup bakmak lazım, kursun da büyük faydasını görebilirsiniz. Sınavda genelde temel sorular soruluyor, bu nedenle her standartın mantığını anlamak ve önemli yerlerine bakmak lazım. Bu nedenle, bağımsız denetçi tanıdığınız varsa destek alın, özet kaynaklar sorun, bol örnekli kitapları inceleyin.

Sınavla ilgili sorularınızı buradan paylaşırsanız, elimden geldiğince cevaplarım.

Seçkin ALTINEL

 

 

× Uyarı : Yorum yapabilmek için üye giri yapmanız gerekmektedir. Üye girişi için tıklayınız